Ofte stilte spørsmål

 
Hvordan monterer jeg BEDD med bunn i to høyder?

Først monterer du alle hjulene på bunnen. Skruen skal settes inn gjennom festeplaten for hjulet og vingemutteren skal være inne i bedet. Deretter monterer du begge langveggene til bunnen, med hullene ned mot bunnplaten. Skruer til dette finner du i pakken med bunnplaten. Så monterer du begge kortveggene til langveggene, MED HULLENE VENDT OPP. Dvs. kortveggen skal ikke monteres til bunnen. Til slutt monterer du neste lag med langvegger ved å skru disse sammen med sidevangene i de øvre kortveggene. Panelene er så stive at du ikke behøver å bore hull for å feste langveggene til hverandre. (Dersom du bygger sammenhengende BEDD med bunn i to høyder, er det nødvendig å bore opp 2 hull i hver langvegg for å styrke konstruksjonen. Dette gjelder kun når du monterer lange løsninger med lengdeskjøter og avstivere. 

NB! Hvis du monterer en 60x60 kasse eller 120x60 kasse i to høyder, bør alle paneler i det nederste laget festes til bunnen. Da blir de nødvendig å bore opp 2 - 3 hull når lag nr. 2 skal monteres på lag nr. 1 av paneler. 

Er det begrensninger i hvilke konstruksjoner man kan bygge med bunn og hjul eller ben?​

BEDD har 4 ulike bunnplater. 60x60 cm, 80x40, 120x60 cm og 120x40 cm. Hvis du skal bygge løsninger med bunn og hjul eller ben, må du derfor ta utgangspunkt i disse bunnene når du planlegger løsningen din. 

Hvordan beskytter jeg terrassen hvis jeg ønsker et BEDD på tredekke?​

Hvis ditt BEDD skal stå på dekke av tre, kan det være lurt å velge en modell med bunn (og evt. hjul) som vil beskytte dekket. Det går også an å montere bunner på BEDD som er skjøtet sammen i lengden, forutsatt at konstruksjonen går opp med 120 cm lengder og 40 eller 60 dybder. For lange BEDD med mange skjøter anbefaler vi å bruke ben fremfor hjul. Det går også an å montere på bunn uten hverken hjul eller ben. Løsningen under er et 18 x 5m langt BEDD med bunn og ben. 

Hvordan kan jeg fremskynde prosessen for BEDD som skal ruste​?

For å få BEDD i ubehandlet stål til å ruste raskere kan du først vaske panelet med et fettfjerningsmiddel, og deretter påføre 7% eddik eller saltvannsoppløsning med en sprayflaske. Vi anbefaler å blande ut ca 2-3 spiseskjeer med salt i kokende vann, avkjøle dette og så påføre 1-2 ganger tre dager i strekk. Da vil du se at prosessen kommer i gang raskere. Etter tre dager vil du få en fin rustpatina som bare blir varmere og penere etter hvert.  Les mer om dette her.

Blir BEDD skadet av en kantklipper?

Nei. Vi har testet med en kraftig, motorisert kantklipper mot BEDD i både galfan og rust. Umiddelbart kan plast-tråden fra kantklipperen etterlate seg spor på metallet, men basert på våre tester var dette helt overflatiske rester av plast som enkelt lot seg vaske bort med litt varmt såpevann. På rustbedet slo plasttråden bort litt løs rust, men det ble ikke merker eller skader i metallet. 

Hvis du velger en modell hvor det ikke er mulig å montere på bunner, anbefaler vi å kappe til matter av knotteplast som fuktsperre nede i bedet. Fyll så bedet med leca kuler  (max 10 cm) og legg på en tilpasset fibertex duk før du fyller på jord. Dette vil sikre gode vannforhold for plantene, men også sikre god avrenning fra bedet. For å sikre noe lufting mellom knotteplasten og terrassen, kan du vurdere å legge et lag med tilpassede planker i bunnen, før du legger ned knotteplast og følger instruksjonen over. 

 

 

Kan BEDD settes direkte på jorden i hagen?

Ja, BEDD kan du montere og plassere rett mot jorden i hagen. Da er det ikke nødvendig å legge Leca-kuler i bunnen. Grav gjerne litt i jorden der bedet skal stå for å gi plantenes røtter god tilgang til det underste jordlaget. Hvis underlaget er ujevnt, og spesielt hvis du bygger en større modell, bør underlaget avrettes først. For større bed anbefaler vi å avrette terrenget med et rammeverk av trebjelker som sikrer at bedet er i vater når det skal monteres. Fyll gjerne noe leca kuler under bjelkene eller bedet for å unngå at frost/tele påvirker formen over tid. 

Hvor mye  jord fyller jeg i kassene? 

Når du skal fylle kassene med jord anbefaler vi at du først legger et lag med leca i bunn, ca. 5-10 cm. Deretter legger du på en fiberduk før du fyller kassen med jord og kompost. Til en BEDD kasse i størrelse 120x40 i høyde 50 cm går det ca 6 sekker med 40 liter jord. Videre går det ca. 4 sekker i en kasse som er 60x60 i høyde 40 cm. 

Hvor mye vann og jord fyller jeg i selvannings-løsningene?

I selvanningsløsningene går det noe mindre jord da selve selvanningen tar litt plass i kassen. Disse kassene fyller du kun med jord og ikke noe leca. Når du fyller jord skal du stappe jorden ordentlig ned i nedsenkningene som er i kassene. Dette er jordveker som etterhvert trekker vannet opp til planten.

I kassen som er 120x40x50 fyller du ca 3 sekker jord á 40 liter og 20 liter vann i vannreservoaret i 60x60x40 ca 2 sekker á 40 liter og ca 14 liter vann. Avhengig av planter du velger er det ikke behov for å fylle før chver 3 uke.

Kontakt oss

Tlf: 913 31 408 / 992 74 371

post@bedd.no

Cookies

  • Facebook Clean
  • Instagram Social Icon
  • Pinterest Clean

© 2017 BEDD AS.