10 års rustgaranti

Plantekasser fra BEDD er en investering du skal ha glede av i mange, mange år. Derfor velger vi materialer og overflatebehandlinger som egner seg godt i et tøft, nordisk klima. Alle våre rustfrie paneler (Galfan eller lakk) kommer med en 10 års garanti mot brun rust, forutsatt at panelene ikke har fått riper eller bulker som har brutt eller svekket overflatebehandlingen.

Vi gjør oppmerksom på at kuttflatene på panelet også er beskyttet mot rust, men disse kan over tid få en noe mørkere farge på grunn av lokal oksydering og litt farging fra jorden i bedet. En slik fargeendring eller ubetydelig oksydering i kuttflatene er ikke dekket av garantien.

Merk at paneler i Galfan og lakk bør rengjøres med en fuktig klut ved behov. Med regelmessig rengjøring reduseres risikoen for at jord, pollen eller luftforurensing blir vanskelig å fjerne. På paneler i Galfan kan det, i fuktige eller salte omgivelser, dukke opp såkalt ”hvitrust” på overflaten av panelet. Dette fremstår som et svakt melkehvitt belegg, som også lar seg vaske bort hvis man tar det tidlig. Ofte forsvinner det av seg selv med tørt vær og solskinn. Hvitrust er ikke skadelig for materialet og er heller ikke dekket av rustgarantien.

Dersom du oppdager brun rust på uskadde paneler i lakk eller Galfan, medbringes disse til forhandleren sammen med gyldig kjøpskvittering. Produkter som er under 10 år gamle byttes da vederlagsfritt mot nye paneler. Bunner, hjul og ben er ikke dekket av garantien, men er produsert i rustfrie materialer og skal under normale omstendigheter ikke svekkes av rust eller oksidering.

Bedd (13)-kopi.jpg
Lang BEDD plantekasse i sort lakk

Hvis du velger en modell hvor det ikke er mulig å montere på bunner, anbefaler vi å kappe til matter av knotteplast som fuktsperre nede i bedet. Fyll så bedet med leca kuler  (max 10 cm) og legg på en tilpasset fibertex duk før du fyller på jord. Dette vil sikre gode vannforhold for plantene, men også sikre god avrenning fra bedet. For å sikre noe lufting mellom knotteplasten og terrassen, kan du vurdere å legge et lag med tilpassede planker i bunnen, før du legger ned knotteplast og følger instruksjonen over. 

 

 

Kan BEDD settes direkte på jorden i hagen?

Ja, BEDD kan du montere og plassere rett mot jorden i hagen. Da er det ikke nødvendig å legge Leca-kuler i bunnen. Grav gjerne litt i jorden der bedet skal stå for å gi plantenes røtter god tilgang til det underste jordlaget. Hvis underlaget er ujevnt, og spesielt hvis du bygger en større modell, bør underlaget avrettes først. For større bed anbefaler vi å avrette terrenget med et rammeverk av trebjelker som sikrer at bedet er i vater når det skal monteres. Fyll gjerne noe leca kuler under bjelkene eller bedet for å unngå at frost/tele påvirker formen over tid. 

Avretting av bed i terreng
Hvor mye  jord fyller jeg i kassene? 

Når du skal fylle kassene med jord anbefaler vi at du først legger et lag med leca i bunn, ca. 5-10 cm. Deretter legger du på en fiberduk før du fyller kassen med jord og kompost. Til en BEDD kasse i størrelse 120x40 i høyde 50 cm går det ca 6 sekker med 40 liter jord. Videre går det ca. 4 sekker i en kasse som er 60x60 i høyde 40 cm. 

Hvor mye vann og jord fyller jeg i selvannings-løsningene?

I selvanningsløsningene går det noe mindre jord da selve selvanningen tar litt plass i kassen. Disse kassene fyller du kun med jord og ikke noe leca. Når du fyller jord skal du stappe jorden ordentlig ned i nedsenkningene som er i kassene. Dette er jordveker som etterhvert trekker vannet opp til planten.

I kassen som er 120x40x50 fyller du ca 3 sekker jord á 40 liter og 20 liter vann i vannreservoaret i 60x60x40 ca 2 sekker á 40 liter og ca 14 liter vann. Avhengig av planter du velger er det ikke behov for å fylle før chver 3 uke.

BEDD-6.jpg