Søk
  • Katja

På filmopptak med Espen Skarphagen


Vinteren er endelig i ferd med å slippe taket, og mellom tusenvis av spirende planter på Espely Gartneri i Drøbak gjør Team BEDD seg klar for vårsesongen. Hva er vel et mer naturlig sted for å fortelle om en ny løsning for plantekasser enn på et gartneri med blomster som venter på sol og sommer.

I dag skal vi lage film, og med oss har vi hage-inspirator og blogger Espen Skarphagen og filmfotograf Runar Wiik. De flotte bildene er tatt av Charlotte Sverdrup.

I gartneriet legger Bjørn ut de ulike panelene før han går i gang med å bygge mens filmkameraet surrer. På under 10 minutter står det en elegant plantekasse i vinkel, med to høyder ferdig.

Daglig leder i BEDD, Katja Marty Bye, designer Bjørn Bye og hageblogger Espen Skarphagen

Til dagens filmopptak har vi også invitert hageblogger og blomsterdekoratør Espen Skarphagen. Hans blogg ”SkarpIhagen” er blant de mest poulære i Norge, og her deler han løpende tips, råd og inspirasjon til tusenvis av følgere.

Espen forklarer hvordan plantekassene til BEDD kan klargjøres for sesongen, med optimale forhold for plantene som skal trives der. Til dette formålet bruker han en plantekasse med påmontert bunn, som egner seg godt for balkonger eller terrasser hvor underlaget bør beskyttes mot direkte kontakt med stein og jord. Hvis plantekassen skal stå i hagen, kan den settes direkte på bakken slik at plantenes røtter kan fortsette ned i hagejorden under.

Først fyller Espen ca ¼ av plantekassen med leca-kuler. De sørger for god drenering og gjør at det ikke blir stående sur og fuktig jord i bunnen av plantekassen. Det kan lett ta livet av selv de mest robuste planter. Deretter legger han et lag av fiberduk over leca-kulene, og lar duken gå 2-3 cm opp langs veggene på kassen. ”Dette gjør vi for å unngå at jorden, som skal på til slutt, siger ned i leca-kulene og forhindrer dreneringen. Fiberduken slipper vann og planterøtter gjennom, men stopper alså jorden før dreneringslaget.” Så fyller Espen plantekassen med jord nesten helt opp til kanten, og passer på å ”massere ut” alle klumper i plantejorden. Han tipser også om at jorden bør blandes godt ut med naturlig kugjødsel og noe sand for å gi gode vekstforhold.

Før plantene settes ned, rufser Espen opp litt i røttene som ligger helt flatt i ytterkant av plastpottene de kommer i. De sørger også for at jorden rundt plantene er godt dynket i vann før de settes i jorden. Vante hender graver passende hull i jorden og pakker jorden godt rundt plantene. Helt opp til der jordklumpen rundt planten slutter. Til slutt vannes bedet godt, slik at noe av vannet også når helt ned til laget av leca-kuler.

I gartneriet strekker tusenvis av spirer seg mot vårsolen gjennom drivhustaket. Vi pakker sammen etter film- og foto-opptak og børster varm plantejord fra hendene. Nå ser vi frem til mottakelsen blant kundene. Som en liten bedrift i et stort marked er det om å gjøre å skille seg ut. Akkurat som den første blomsten som spirer etter vinteren. Nå håper vi hageglade nordmenn oppdager oss og ser alle de mulighetene BEDD har å by på.”

Katja med rustpanel og Bjørn med Galfan panel

#Montering #planting #tips #inspirasjon #Skarpihagen #BEDD

371 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle