Søk
  • Tom Egeberg Hvål

Slik dyrker du chili og tomat


Er du også glad i tomater og chili slik som meg? Da skal du få noen enkle råd til hvordan du kan lykkes.

BEDD med chili og tomat

Du trenger ikke store plassen for å dyrke tomater og chili, jeg plantet mine i en liten BEDD-kasse på hjul med målene 30cmx60cm. Den er lett å plassere på en liten balkong eller veranda. Takket være hjulene kan du trille den rundt dit solen er. Tomat og chili elsker sol og varme.

Jeg har plantet en chili som heter Lila luzi, dette er en chili med styrke 7 ( skala fra1-10) som får små lilla frukter som blir røde til slutt. Tomaten jeg valgte er Cherrytomat Black cherry, den får mørke, nesten purpurrøde fargede tomater med mye smak. Jeg liker de sortene som gir små tomater fordi de ofte de smaker mest, men utvalget er stort! Det har kommet utrolig mange sorter på markedet av chili og tomat planter slik at man slipper å så selv. Mitt råd til deg er, smak deg frem og prøv noen spennende nyheter i år som du aldri har sett før.

Slik gjør du: Fyll ca 5 cm Leca i bunnen av kassen og dekk til med en bit fiberduk.

Fyll på med god kompostjord. Både chili og tomat liker en god kraftig jord.

Har du som meg, en lang slengete tomatplante som skulle vært plantet om for lengst, fortvil ikke. Plant den liggende, slik at rotklumpen kommer i ene siden så ligger stengelen langs kassen og øverste delen av planten stikker opp av jorden og danner nesten en ny plante. Den nedgravde stengelen vil få røtter etter bare kort tid.

Dyrking av tomatplanter

Chiliplanten plantes da ved siden av rotklumpen til tomaten. Begge plantene trenger oppbinding over tid. For at tomatene ikke skal sprekke er det viktig med jevn vanning. Både chili og tomat trenger ekstra med næring for å bære frem frukter. Bruk gjerne flytende økologisk gjødsel når du vanner. Du kan gjødsle litt hver uke.

Når høsten kommer kan du ta vare på chiliplanten til neste sesong. Oppbevar den inne så lyst som mulig. Når våren kommer kan den beskjæres ganske kraftig. Tomatplanten derimot takker for seg når høsten kommer.

Lykke til med din egen salsa og ketchup!


3,931 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle