Søk
  • Tom Egeberg Hvål

Din egen jungel i stua


Sommeren er på hell og høsten er i sikte. Nå er tiden inne for å skape hygge og atmosfære i stua. Grønne planter er i vinden som aldri før. Utvalg og variasjon av planter hos forhandlerne er stort, så det er mye å leke seg med.

Det er enkelt og gøy å møblere med planter. Det ser frodig og fint ut og plantene skaper god energi og harmoni. Du forbedrer inneklimaet også, siden luften blir renset av plantene. Ta turen til planteforhandler og la deg friste. Velg planter med forskjellig uttrykk, høyde, bladform og farge, slik får du en spennende og frodig jungel. Det er også en stor fordel å velge planter som trives med jevn fuktighet og ellers identisk stell og vedlikeholdskrav.

BEDD har utviklet selvvannings-innsatser til to av våre mest populære formater. 120x40 (h 50 cm) og 60x60 (h40 cm). Innsatsene kan også brukes i vinkel-løsninger eller sammenhengende kasser som følger disse målene. Innsatsene er helt tette og supre å bruke inne enten du ønsker jungel hjemme eller på kontoret. Selvvanningskassen består av to deler, en ytterdel som holder på vannet og en innerdel som holder på jord og planter. "Jordveker" i den innerste kassen sørger for at jord og røtter trekker fuktighet nedenfra. Påfylling av vann gjøres enkelt gjennom et eget vanningshull.

Jeg har valgt å plante i en BEDD vinkel løsning på ben med to selvvanningskasser, men om du ønsker enkeltstående kasser på hjul, er det også praktisk.

Slik går du frem - Se filmen og lær mer om plantene i teksten

Plasser ytterdelen i kassen, sett innerdelen i denne. I bunnen av innerdelen er det fordypninger med hull, dytt jord godt ned i disse, dette er jordvekene som skal suge vann opp til plantene.

Fyll så delen 3/4 full av jord, slik er det er enklere å plante. Det går ca to sekker a 50l i jord-delen til selvvanningskassen str 120cm x40cm x50 cm. Det skal IKKE leca i bunnen til selvvanning løsningen.

Det er nå klart for planting.

Jeg har valgt to fiolinfiken som senterplanter, disse har god størrelse med frodige, store eksotiske blader. En bregne som har luftig og lett vekst og en calathea (fiskebensplante) med fine lanseformede blader med flotte tegninger og farger. Disse blir mellom høye og fyller godt opp innunder de større planten. Til slutt planter jeg to gullranker som får lov til å bugne utover kassekantene og klatter oppover stammene til fiolinfiken. Alle plantene jeg har valgt liker seg litt inn i rommet, halvskygge. De liker også jevn fuktighet i jorden og en dusj på bladene med jevne mellomrom.

Jungel i stua med BEDD Selvvanningskasser

Jeg gjødsler med flytende gjødsel for grønne planter. Siden jeg bruker gjødsel i vannet som jeg fyller i selvvanningskassen bruker jeg en svakere dosering en den som er anbefalt på forpakningen. Det går ca 20 liter vann i reservoarene jeg benytter her. Jeg fyller 10 l i påfyllings hullet, så vanner jeg ut 10 l på toppen som gjennombløter kassen.

Når det skal etterfylles vann, fyller jeg vann bare i påfyllingshullet heretter, dette for at plantene skal venne seg til å trekke vann fra bunnen.

Av og til kan det danne seg et hvitt belegg på toppen av jorden, dette er ikke farlig for plantene, men det kan hende da at det er litt mye fukt i jorden. Rufs til jorden og la da vannreservoaret og jorden få tørke ut før du fyller det på nytt. Dette kan anbefales uansett noen ganger i året.

Lykke til med jungelen din.

BEDD plantekasser i system inne


851 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle