Søk
  • Tom Egeberg Hvål

Magisk høst!


Høsten er en magisk tid. Nå kommer de krystallklare og kjølige dagene med fargesprakende løvverk dekket med gyllent slør av sol. Plantene gjør sine forberedelser til dvalen og vinteren og det er nå du kan skape et sceneskifte i hagen.

Stauder kan klippes, planter som skal overvintre innendørs må settes inn, du kan pynte opp med høstplanter og ikke minst sette blomsterløk. Det er nemlig nå du danner grunnlaget for vårens fyrverkeri av blomstergleder. Jeg pleier alltid å sette rikelig med blomsterløk i urner og kasser, gjerne lag på lag. Da får du virkelig en prakt-blomstring når våren kommer. Blomsterløk er noe av det enkleste å sette, ikke vær redd for om du setter de for tett eller feil vei, løken finner alltid veien opp. Det enkleste er å strø dem ut og så dekke med jord 3x løkens høyde. Vips - så er du ferdig!

I dette innlegget vil jeg vise deg et eksempel på hva du kan lage.

Det viktigste stedet å pynte opp er ved inngangspartiet, eller om du har en plass du oppholder deg mye på.

Bruk frostsikre kasser eller urner slik at beplantningen du lager kan vare gjennom hele vinteren og utover våren.

Kanskje har du noen gamle trekasser, eller en rusten jerngryte lik den jeg fant på et loppemarked? Bruk fantasien og velg fra det rikholdige utvalget av blomsterløk og høstplanter du finner hos din forhandler.

På høsten er det mange busker som fint kan klippes litt og det kan være fint å dekorere med. En kvistkjegle av sibirkornellgrener er et eksempel på en variant som holder seg godt gjennom hele vinteren. Du samler kvisten sammen og former en kjegle med hjelp av en tynn ståltråd. Legg så på kvist slik at du bygger en lang tynn avslutning - denne har jeg formet som en spiral. Fyll plantekassen nesten full med jord og trykk kvistkjeglen godt ned i jorden før du starter med løksetting.

Om du ønsker å plante i flere lag setter du de største løkene først før du fyller på litt jord og så legger du de mindre løkene i et nytt lag. Plasser høytvoksende løkblomster innerst eller mot midten og de lavtvoksende ut mot kanten. I denne beplantningen setter jeg hvite perleblomster, lave doble rosa tulipaner, ferskenfarget hyasint og hvite krokus. Så dekker jeg med jord.

Nå skal jeg plante høstplantene. Jeg bruker høstlyng, buksbom, alunrot , eføy, sølvtråd og hebe. Alle disse plantene har du glede av til langt på vinteren. Alunrot og buksbom er flerårige, eføyen kan også klare seg godt hele året om vinteren er grei. Om jeg graver opp noen løk i planteprosessen, så bare stikker jeg disse ned etterpå. Skogen er et skattekammer så er du på tur så ta med litt hjem! Grønn mose, røtter og stener er lekkert å dekorere kassene med.

Til jul så kan du i tillegg plante en julerose (Helleborus) i kassen, og om du ikke får den

ned på grunn av frost dekker du bare jordklumpen med mose. Fest gjerne en lys-lenke til kvist-kjeglen,så vips er du klar for jul og høytid! Når våren kommer og noe av beplantningen ser litt sliten ut er planen min å friske den opp med blå småblomstret stemorsblomst og rosa vårlyng, så vil løkblomstene jeg satte på høsten gjøre entre og fylle opp med frodig blomsterprakt.

Jeg har også plantet i en BEDD kasse hvor jeg har jeg valgt bunn og hjul slik at jeg greit kan flytte på den uten problemer. I denne beplantningen er det meste flerårig, med lite vedlikehold. I senter av kassen har jeg plantet et lite oppstammet tre som heter Salix Helvetica. Jeg pleier å kalle den for Nordens oliventre, siden den til forveksling ligner på et oliventre i bladene, og passer til vårt klima her i Nord. Treet skal stå ute året rundt da den er veldig herdig og frostsikker men mister bladene på vinteren. Videre har jeg plantet en kristhorn, stålblå prydgress (Festuca glauca Intense Blue), alunrot (Hauchera), kinesisk lykt (Physalis) og høstblomstrende perleblomst (Liriope muscari). I tillegg har jeg dekorert med mose, grener av rognebær og store furukongler.

Før planting satte jeg masse blomsterløk av bla. sorten Allium purple sensation. Denne får store lilla

blomsterballer som svever på lange stilker. Den blomstrer litt senere enn krokus og lav dobbel tulipan som jeg også plantet i kassen. Pynt gjerne opp litt ekstra til jul med tipsene nevnt ovenfor.

Lykke til med din høstplanting!

#høst #høstplanter #høstlyng #sibirkornell #tulipanløk #løkplanter #allium #høstplanting

221 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle