Søk
  • Tom Egeberg Hvål

Vår i januar


Opplever du en mild vinter uten tele og frost? Deler av Norge har for øyeblikket lite vinter å skryte av. Dette kan brått snu og vinteren kan komme for fullt før vi vet ordet av det, men la oss nyte vårfølelsen så lenge vi kan. Plantene kommer til å klare seg kjempefint, selv om du ser nyvekst eller blomster på plantene dine nå. Skulle det komme frost og mange minusgrader, kan det oppstå litt frostskader på de skjøre nye skuddene, men dette vil plantene vokse av seg. Så klør det litt ekstra i fingrene etter å sette i gang med litt hagearbeid så er det flere ting du kan gjøre.

Går du med planer om å lage en grønnsakshage eller lage opphøyde bed, så vil jeg anbefale deg å starte forberedelsene nå. Mål opp område du ønsker å beplante med bed og tegn opp løsningen. Sørg for at området er plant og bygg opp BEDD kasser etter ønsket mål. Nå er det bare å fylle på med god kompostjord. Og vipps, så er det klart for såing og planting når den tid kommer.

Det er heller ikke for tidlig å starte med beskjæring av epletrær, hekker eller klippe ned visne stauder. Skulle det bli frost igjen tar ikke plantene skade av det.

Har du derimot tele i bakken skal du dekke til utsatte planter som får den sterke vårsolen på seg. Det er nemlig telen i bakken som er årsaken til skadene. For når vårsolen kommer og knopper starter å sprette trenger plantene fuktighet. Er da jorden stivfrossen får ikke plantene veske og tørker ut eller blir svidd.

Dekk til planter med strie eller fiberduk, dette er pustende materiale og fungerer fint. La denne henge på helt til telen er borte. Da er du sikrere på å unngå skader.

Kos deg med forsmak på våren!

#beskjæringtidligvår #tidligvår #teleogplanter #frostogplanter #opphøydebed #hageforberedelser #vårfølelse

159 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle