Søk
  • Tom Egeberg Hvål

Frem fra glemselen

Mars og april er måneder som det virkelig begynner å skje ting for oss som er glad i planter. Solen varmer og henger høyere på himmelen, så nå er det på tide å ta frem overvintringsplantene.


Har du tåretrær eller pelargonia så er det fint å gi de en liten beskjæring om det er mye tørt og lange grener. Ta planten ut av potten og ta av litt av den gamle jorden og pott den eventuelt opp i en større potte eller BEDD kasse med god kompostjord.Georgine knoller kan få lov til å ligge i litt jord og vannes lett slik at de begynner å gro litt før du planter dem i potter eller kasser. Nå trenger plantene dine godt med næring i starten for å få god tilvekst. Etter litt tid kan du med fordel toppe plantene. Det stimulerer til forgreining og en tettere vekst slik at plantene får en fin fasong. De toppene som du har klippet av kan du lage nye planter av, dette er stiklinger.


Slik gjør du. Fjern de to nederste bladene, fylle en potte med jord, vann den godt opp, stikk et hull i jorden dytt stiklingen ned i hullet og klem til. Sett potten i en gjennomsiktig brødpose blås den full av luft og knyt igjen. Etter litt tid vil denne stiklingen rote seg, når det har skjedd tas den ut av posen. Nå har du fått en ny plante helt identisk med den du har. Etter som den vokser til så kan det lønne seg å knipe av toppen av stiklingen slik at den danner sidegrener, da får du en fin fasong på planten. Viktig at du gjødsler jevnlig slik at plantene utvikler seg godt og blir sunne og friske.Du kan nå så de plantene som trenger kortere utviklingstid for å bli fine til utplantning. Varianter av Tagetes, blomkarse, kosmos, ringblomst er noen av de mange sortene blomstrende planter som er raske å lage. Men utvalget er stort så la deg friste av noe du ikke har prøvd før.

446 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle