Søk
  • Katja Bye

Høstbeplantning som varer hele åretSelv om høsten nå er over oss er det fortsatt mye du kan finne på med planter ute. Du kan eksempelvis lage en hyggelig beplantning ved inngangspartiet til glede for deg og dine gjester. Og denne kan du lage hele året.


Jeg har valgt å bruke en hvit BEDD kasse i størrelse 60x60x40 m/hjul. Videre har jeg stort sett valgt stauder og busker som klarer seg år etter år. Plantene jeg har bruk er:


Blomsterløk som Allium Purple Sensation, rosa tulipan Mystic van Eijk og krokus mix.

1 tuja Smaragd, 1 limefarget Alunrot, 1 Bergknapp Chocolate Cherry, 1 Dvergsypress Blue moon, 1 eføy, 1 høstkrysantemum, 1 Callunahøstlyng, litt grønn mose og fine stener.Slik gjør du:

Legg et lag med 5cm lecakuler i bunnen av kassen som dekkes med fiberduk/barkduk. Fyll på med god plantejord til ca 15cm fra toppen. Nå kan du starte med løkplanting! Det er viktig å sette løkene med ikke for stor avstand og ca 10-15 stk i gruppe for å gi god effekt i kassen.


Jeg setter de høyeste løkene først og de plasserer jeg i bakkant av kassen. Jeg har valgt Allium Purple Sensations, som får store og lekre lilla kuler. Denne blir ca. 80 cm høy. Så fyller jeg på med litt jord før jeg setter de neste løkene litt lenger frem i kassen. Dette er en mellomhøy tulipansort med rosa blomster. Fyll så på med litt jord og sett de neste løkene fremst i kassen. Her har jeg valgt krokus.

Så er det klart for å plante! Når du planter så vil du komme til å måtte grave opp noen av de løkene du har satt men de dytter du bare ned i etterkant på samme sted.


Jeg starter med tuja som er høyeste og den setter jeg bakkerst. Så danderer jeg plantene slik jeg synes de passer best og med eføyen hengende ut på kanten fremst i kassen. Får du åpne felter så er disse fine å dekke med grønn mose og dekorative stener.


Tanken er at denne beplantningen er fin gjennom hele året uten store utskiftninger eller arbeid. Med plantene jeg har valgt vil den stå fint gjennom høsten. Etter de første frostnettene vil krysantemumem bli litt stygg og da bytter jeg denne ut med en julerose og pimper kassen med lysslynge til advent.


Når påsken kommer så bytter jeg ut høstlyngen med en fin stemorsplante. Alle løkplantene jeg satte på høsten vil nå komme i tur og orden. Etter avblomstring klippes de bort. Mot slutten av mai byttes stemorsblomst ut med en hyggelig sommerblomst - f.eks en pelargonia. Den står fint til høsten kommer igjen.


Håper dette var en inspirasjon til at du lager et fint velkomstbed!

659 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle