Søk
  • Katja Bye

Juleroser - et vakkert vårtegn

Julerosen (Helleborus) er en av mine favoritter når snøen fortsatt ligger i hagen og blomsterknoppene fra denne rosen sprenger seg frem. Den finnes i en mengde varianter og farger. Alt fra hvit og lysegrønn til lys rosa og mørk, dyp rød. Blomstringen skjer mellom desember til april.


Julerosen er ikke en rose men hører til soleiefamilien og stammer fra fjellområdene i Sørøst-Europa hvor den også vokser vilt flere steder. Jeg har flere fine juleroser jeg har plantet ut etter å ha hatt de inne til jul. Etter avblomstring har jeg latt de stå litt svalt (frostfritt) og så har jeg plantet de ut til våren. Dette er en staude som trives i kalkholdig jord med litt sand. Lag derfor en liten blanding med kompost, hagejord og sand + tilfør litt kalk. Da har du en plante som vil trives selv om det kan ta noen sesonger før den får etablert seg.


Plasser julerosen i halvskygge - gjerne i ly av noen busker eller trær. Den tåler sol men trives best med litt skygge. Pass på at jorden er fuktig men ikke våt (røttene trives ikke med å stå i vann). Opplever du lite blomstring kan dette tyde på kalkmangel og det anbefales å gjødsle med kalksalpeter av og til for å få opp blomstringen.


Når blomstringen er slutt kan du klippe ned bladene fra året før (disse er gjerne litt lærete å ta på). Dette vil styrke planten for neste års vekst.


Lykke til!


184 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle