Søk
  • Tom Egeberg Hvål

Så før sesongen

Nå er det snart vår og frøutvalget hos forhandlerne er på plass. Jeg elsker å se på spennende nyheter og jeg prøver alltid noe nytt i tillegg til mine sikre favoritter.

Få alle mine tips og triks i denne filmen:
Når du sår og dyrker frem planter selv får du noe som ikke alle har og det er gøy å gi bort planter til venner og familie som du ikke finner noe annet sted. Utvalget av frø er så utrolig mye større og mer interessant enn utvalget av ferdigplanter som finnes i butikken. Frø har også lang holdbarhet, så du trenger ikke å så hele frøpakken i år, pass bare på at de blir oppbevart tørt, kjølig og mørkt.


Så mitt råd er: gå litt bananas i frøhyllene og våg å være litt vill og gal!

Det første jeg starter med å så er de variantene som tar lang tid å få fine planter av. Dette gjelder bla. tomat, paprika, chili, begonia, flittiglise, stemor og blodbeger. Det er gøy å velge litt ulike sorter av tomat, paprika og chili for å få litt variasjon. Av stemor har jeg tenkt å prøve en variant som har riflete kronblader. Begonia er en veldig takknemlig plante og den får stå i fred for snegler. Varianten jeg har valgt har mørke blader med oransje blomster og egner seg fint i skygge. Flittiglisen er tilsvarende som begonia, super i skygge og fri for snegler. I år går jeg for en fylt variant med en dyp lilla farge. Til slutt har jeg valgt Blodbeger som er en nydelig lettvoksende klatreplante med lekre lillarosa blomster.


Det er stor forskjell på frøstørrelsene. Paprika og chili har mellomstore flakaktige frø, mens Stemor, Begonia og Flittiglise har veldig små frø som kan være vanskelige å få fordelt i såbrettet. Ofte så får du de minste frøene i pelletert form. Det vil si at frøene er dekket med en coating slik at de blir større og lettere å håndtere.
For å så trenger du en lett, mild jord og det er viktig at såjorden er finstrukturert og fri for store klumper. For at frøene skal spire godt skal det ikke tilføres gjødsel. Fordel jorden i et såbrett eller egnet beholder. Har du ikke dette så kan du bruke oppklipte melk- og juicekartonger ol. Klapp jorden lett til, strø frøene på jorden og legg på et tynt lag med jord Vann forsiktig, eller gjør som med: dusj med dusjeflaske, dekk med sort plast eller avispapir. Sett til slutt såbrettet på en varm og lun plass. Jeg bruker en varmematte under mine men har du ikke dette kan du fint sette dem på et gulv med varmekabler.

Da er det bare å være tålmodig og vente på spiringen!


Huskeliste for å planlegge såing av planter:

· Planlegg hva du skal så i år og kjøp inn frø - nå er det best utvalg!

· Så de lange kulturene, eks tomat, paprika, stemor, begonia. Flere sorter får du kjøpt stiklinger av, så du trenger ikke å så alt.

· Planlegg hvordan du sår – det er forskjell på frø (pelletert, vanlig osv.)

· Vær obs på temperaturer og forskjellige stadier i prosessen

· Hva trenger du av utstyr for å så (Beholder, såjord etc)


LYKKE TIL!

392 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle