Søk
  • Katja Bye

Ta plantene frem!

Nå klør det i fingrene etter å forberede planter, jord og dyrking frem mot våren. Har du planter som har stått kjølig i vinter er det nå på tide å ta disse frem.


Tåretrær og pelargonia kan du fint nå gi en liten beskjæring hvis de har lange grener og ta vekk alle tørre blader. Du kan potte om planten i en litt større potte - ta da med litt av den gamle jorden og bland i litt godt med kompostjord.


Har du georgineknoller er det hensiktsmessig å la disse ligge i vann noen timer før du planter de i jord. De har gjerne tørket litt inn i løpet av vinteren og da gir du planten mulighet til å suge til seg godt med vann slik at rotsettingen kommer hurtigere i gang. Hvis knollene dine er blitt veldig store anbefaler vi at du deler disse slik at du får flere planter. Plant så knollene i egne potter med god jord som du vanner godt. Pass på at du ikke setter pottene altfor varmt. Det perfekte er rundt 10-15 grader og lyst. Da vil ikke skuddene strekke seg for mye og du får kompakte fine planter.

Du kan også med fordel toppe plantene etter en stund så vil dette stimulere forgreningen og tettere vekst. Toppene kan du lage nye planter av ved å stikke de ned i en potte med fuktig jord. Sett potten i en gjennomsiktig brødpose. Blås den full av luft og knyt igjen. Etter litt tid vil denne stiklingen rote seg og når det har skjedd tas den ut av posen. Nå har du fått en ny plante helt identisk med den du har. Etter som den vokser til så kan det lønne seg å knipe av toppen av stiklingen slik at den danner sidegrener, da får du en fin fasong på planten. Husk å gjødsle jevnlig slik at plantene utvikler seg godt og blir sunne og friske.Lykke til med vårforberedelsene!

253 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle