Søk
  • Katja Bye

Vårstell i hagen og på terrassen

Nå er det vår og tiden er inne for beskjæring og gjødsling slik at plantene får godt immunforsvar og holder seg friske. Da belønnes vi med god og frodig tilvekst, rik blomstring og raust med frukt og bær.


Har du ennå ikke ryddet i bedene dine eller flyttet på planter du hadde tenkt, så er dette tiden for å gjøre det. Når plantene begynner å vokse er det nemlig greit at de får stå i fred. Skal du flytte på planter så er det også viktig at du bruker en skarp spade som lett kutter av røttene og lager en fast fin jordklump rundt planten før du forsiktig vipper den opp og planter den på nytt sted. Husk å vanne godt og beskjære busken/planten når du gjør dette.


Beskjæring av busker og trær kan du fortsatt gjøre nå og utover sommeren, men trær og planter som blør mye beskjærer du på høst og tidlig vinter – f.eks. bjørk, lønn og druer. Vårblomstrende trær og busker kan du beskjære etter blomstring.

For prydbusker kan du fjerne 3-4 hovedgrener av de eldste grenene på en godt etablert busk, slik at nye grener kan komme til. Disse beskjærer du helt ned.

Gartnertips: En håndfull gjødsel pr busk, som strøs ut og moldes ned rundt busken.


Roser er det også snart på tide å klippe. En fin regel er å klippe rosegrenene når de får skudd som museører.


Generell beskjæring for alle roser.

Klipp bort alle tørre og døde grener helt vekk slik at dette ikke blir en inngangsport for soppsykdommer. Klipp bort knekte og skadde grener. Du kan også klippe vekk svake og tynne grener slik at kun de kraftige fine hovedgrenene står tilbake. Når du skal klippe lengden på grenene så klipp alltid 0,5 cm over en bladknopp som vender utover mot deg. Da får rosen en fin fasong når nye grener vokser ut. Er du i tvil om en gren eller hele planten er død så kan du skrape litt i barken med en beskjæringssaks Er det friskt og grønt under så er det håp.


Klase- stilkroser.

Klipp hovedgrenene som du har igjen etter den generelle beskjæringen til ca 10-15cm høyde.


Markdekkende roser

Disse rosene skal dekke marken så du trenger ikke klippe så mye på disse. Etter den generelle beskjæringen, klipper du bare i høyden og kantene om du synes den blir for voldsom.


Buskroser

Etter den generelle beskjæringen kan du redusere høyden på hovedgrenene til

ca. 50-70cm om du ønsker at busken ikke skal bli for høy.


Lykke til med dine forberedelser!


536 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle